Medlemsträff 2017-10-17

Tisdagen den 17 oktober hade föreningen en medlemsträff på Ringstorpsgården med Josefin "Smulan" Liljegren som kvällens gäst.

Josefin "Smulan" Liljegren hade bjudits in att bjuda på en trevlig upplevelse i form av "musik bingo" varvat med skratt, underhållning och sång och tal om träning.

På "bingobrickor" fanns ett antal svenska schlager artister från nu och då uppskrivna i slumpvis ordning, därefter spelades olika schlagerlåtar upp som dessa artister sjungit. Man markerade om artisten fanns med på brickan. Fyra "dragningar" gjordes med pris som delades ut vid vågrät "bingo" på en rad, två rader, tre rader, och slutligen fulltecknad bricka - där priset utgjordes av en fribiljett till föreningens 45 års-jubileumsfest på Grönadal den 13 december.

Josefin sjöng ett antal låtar som presenterades med ett antal anekdoter.
Josefin håller även på med träning och passade på att livfullt berätta om hur bra det är med träning, och hur man lättast kommer igång med det. 

Något som är oerhört viktigt för att må maximalt bra är att tänka på att ha en bra kroppshållning, både när man står, går eller sitter ner. Man kan få rätt kroppshållning genom att tänka sig att man har en ärta i naveln, "tusenlappar mellan skulderbladen" - vilka man alltså försöker hålla kvar på plats med skulderbladen bakåtskjutna mot varandra, och "solsken i bröstet" - att man bröstar upp sig helt enkelt. Det får till följd att man rätar upp ryggraden och vidgar bröstet, vilket gör att man andas bättre eftersom lungorna får maximalt utrymme att utvidgas. Med mer syre i lungorna blir det mer syre till hjärnan som då fungerar bättre. Man bör också sitta med både fötterna i golvet och gärna stödja ryggen mot ryggstödet på stolen. För att behålla en sådan upprätt hållning krävs det att man styrker musklerna i rygg och magtrakten. Magmusklerna är viktigast eftersom de hjälper till att räta upp ryggen. Man kan träna upp magmusklerna med speciella styrkeövningar för detta. Men den absolut enklaste, resursmässigt billigaste, förmodligen roligaste och faktiskt effektivaste träningen av magmusklerna får man av att helt enkelt skratta.

Det bjöds på ett antal fakta om hur vi som människor fungerar som många säkert inte känner till. Exempelvis tänker vi varje dag till 80% på samma saker som föregående dag, och på samma sätt. Det är förklaringen till att det i genomsnitt krävs minst 40 dagar att komma igång med en ny vana, exempelvis daglig motion och/eller träning. Vår viktigaste muskel sitter inte någonstans på kroppen, och det är inte hjärtat även om det också är en väldigt viktig muskel, men vår viktigaste muskel är hjärnan och den kan faktiskt tränas fysiskt. Genom rörelseövningar som involverar båda hjärnhalvorna samtidigt stärks hjärnan. Sådana övningar är att exempelvis korsa armar och ben vid en rörelse. "Klapplekar" som är vanligt att små barn håller på med är en utmärkt träning för hjärnan som även vuxna har nytta av. Hon avslutade med att involvera de närvarande i en sådan "klappleks"-övning utförd till medryckande musik.

Som förtäring serverades kaffe och te, tillsammans med en god smörgås som Ann-Kristin hade gjort. 27 personer närvarade under kvällen.


 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.