Psoriasisartrit (PsoA)

En reumatisk ledsjukdom som drabbar många är Psoriasisartrit - PsoA

Fakta om Psoriasisartrit
  • Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som främst drabbar personer som har hudsjukdomen Psoriasis. Sjukdomen innebär att en eller flera leder blir inflammerade vilket leder till smärta, stelhet och svullnad.

  • Sjukdomens svårighetsgrad varierar kraftigt. Hos vissa är sjukdomen mild med endast lättare ledvärk. Andra har en mycket allvarlig Psoriasisartrit som bryter ned och förstör ledernas funktion.

  • Omkring 20 000 personer i Sverige, ungefär lika många män och kvinnor, har idag diagnosen Psoriasisartrit. Cirka 40% av alla med hudsjukdomen Psoriasis får ont i lederna. Men av dessa är det ett mindre antal, cirka 15%, som får diagnosen Psoriasisartrit.

  • Psoriasisartrit börjar ofta som en svullnad i en mindre led, i ett finger eller en tå. Man kan också få inflammation i fästen för muskler, senor eller ledkapslar, exempelvis i hälsenans fäste.

  • Diagnosen Psoriasisartrit ställs oftast av en specialist i ledsjukdomar, en reumatolog. Utöver inflammerade leder tas hänsyn till faktorer som om personer eller någon i släkten har Psoriasis, typiska nagelförändringar, smärta kring hälen, ledförändringar som syns via röntgen, samt om man kan utesluta sjukdomen Reumatoid artrit (ledgångsreumatism). Tidig diagnos och behandling är viktig.

  • Det finns ingen bot mot Psoriasisartrit, men moderna behandlingsmetoder kan minska besvären, förbättra ledfunktionen och förhindra komplikationer. Behandling sker framför allt med antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), antireumatiska läkemedel (DMARD), eller med biologiska läkemedel. PDE4-hämmare är en ny typ av DMARD som ges i tablettform, om behandling med biologiska läkemedel inte är lämpligt.

  • Psoriasisartrit går i skov där allvarlighetsgraden och symtomen kan variera över tiden. Det är viktigt med regelbunden uppföljning hos läkare, och många har behov av att träffa reumatolog för ledbesvären och dermatolog för sin Psoriasis. Fysiksk aktivitet kan förbättra funtionen i lederna och minska smärtorna.

Källor: Reumatikerförbundet, Psoriasisförbundet, Netdoktor

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.