Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige och drabbar var fjärde svensk över 45 år. Unga kan också drabbas. Det bästa sättet att skydda sig från artros är skaffa sig kunskap om sjukdomen. Därför har Reumatikerförbundet producerat d

Röntgen behövs inte för artrosdiagnos

Symptom och undersökning av lederna är oftast tillräckliga för att ställa diagnosen artros.

Det viktigaste är undersökningen och patientens berättelse. Om det uppstår tveksamheter med diagnostisering kan röntgen vara på sin plats.

Det är vanligt att man tror att det krävs röntgen, men det kan dröja 10 - 15 år innan artros syns på röntgenbilder. Om man förlitar sig enbart på röntgen kan därför patienter få ha ont och få vänta på behandling onödigt länge.

Källa: Reumatikerförbundet

50 000 starka skäl att bli medlem